Hoe ontstaat een burn-out?

Een burn-out ontstaat door langdurige blootstelling aan chronische stress. Je raakt als het ware emotioneel en fysiek uitgeput. Dit kan door verschillende oorzaken komen zoals: leefomstandigheden, werkdruk, perfectionisme, omgeving, gebrek aan controle, negatief zelfbeeld, onzekerheid, overmatige fysieke inspanning en onvoldoende steun. Het is belangrijk om tijdig signalen te herkennen en preventieve maatregelen te nemen.

De huisarts beschouwt een burn-out vaak als een gezondheidsaandoening. Ze erkennen de impact ervan op zowel fysiek als mentaal welzijn. Een huisarts kan de diagnose stellen, symptomen beoordelen en begeleiding bieden. Vaak wordt samengewerkt met andere gezondheidsprofessionals, zoals psychologen of psychiaters om een passend burn-out behandeling op te stellen.

Zeer ernstige burn-out symptomen

De burn-out symptomen verschillen per persoon, maar 1 ding wat zeker is: de energie raakt op of is op: je bent zowel fysiek als emotioneel uitgeput. Welke symptomen zijn er dan? We hebben de symptomen van burn-out klachten onderverdeeld in fysieke (lichamelijk en fysiologisch) en psychische symptomen:

Fysieke symptomen burn-out
  • Ontstekingen
  • Chronische vermoeidheid syndroom
  • Slapeloosheid
  • Hoofd- en nekpijn
  • Darmklachten
  • Trage hartslag
  • Duizeligheid
  • Spierkrampen
  • Fibromyalgie

Psychische symptomen burn-out
  • Opgejaagd gevoel
  • Emotioneel instabiel
  • Stemmingswisselingen
  • Angst / paniekaanvallen
  • Depressiviteit
  • Vergeetachtigheid
  • Prikkelbaar
  • Niet meer kunnen ontspannen
  • Onzekerheid, weinig zelfvertrouwen
  • Geheugen- en concentratieproblemen
  • Besluitloosheid

Focus aan uit

Wat zijn de 7 fases van een burn-out?

Tegenwoordig Google je van alles op het internet, wie niet? Je kunt duizenden artikelen vinden over burn-out behandeling, ditzelfde geldt over alle wetenschappelijke onderzoeken die er in omloop zijn. Men spreekt ook vaak over de verschillende fases van een burn-out en deze kunnen bij iedereen variëren:

  1. Aanhoudende stress: Langdurige blootstelling aan stressfactoren zonder voldoende herstel.
  2. Ontkenningsfase: Het negeren of minimaliseren van symptomen zoals vermoeidheid en emotionele uitputting.
  3. Opkomende fysieke en emotionele symptomen: Fysieke uitputting, slaapproblemen, emotionele labiliteit en verminderde concentratie.
  4. Functioneringsproblemen: Verminderde prestaties op het werk of in andere levensgebieden, moeite met concentreren en taken uitvoeren.
  5. Chroniciteit: Symptomen worden chronisch en escaleren, waardoor dagelijkse activiteiten moeilijk worden.
  6. Ineenstorting: Een punt waarop het lichaam en de geest niet langer kunnen functioneren zoals normaal, resulterend in ernstige uitputting.
  7. Herstelfase: Met professionele hulp en veranderingen in levensstijl kan herstel beginnen, maar het kan een langdurig proces zijn.
Deze fases kunnen elkaar overlappen en niet iedereen doorloopt ze op dezelfde manier. Het is belangrijk om professionele hulp te zoeken als men vermoedt dat er sprake is van een burn-out.

Voeding & leefstijl in relatie tot burn-out

Voeding kan een indirecte invloed hebben op het risico van een burn-out. Ongezonde voedingsgewoonten kunnen juist extra stress en vermoeidheid op het lichaam veroorzaken. Stel je voor dat je dagelijks onverstandige voedingskeuzes maakt, zoals:

  • Tekorten aan calorieën – energie die je niet binnenkrijgt (eiwitten, vetten, koolhydraten)
  • Tekorten aan essentiële vitamines, mineralen en spoorelementen
  • Slechte eetgewoonten (geraffineerde suikers, gefrituurd voedsel, fastfood, te veel eten, van alles door elkaar, enz.)
  • Niet de tijd nemen voor je maaltijden, overhaast eten, of slecht kauwen
  • Dagelijks verkeerde bereidingstechnieken hanteren
  • Voedingsmiddelen, handen en keukengerei niet wassen

Een gezond voedingspatroon draagt bij aan zowel lichamelijk als mentaal welzijn, terwijl ongezonde voedingsgewoonten de stress en vermoeidheid kunnen versterken. Een gebalanceerd dieet met voldoende calorieën, diverse voedingsstoffen, vitamines, mineralen, spoorelementen en kruiden kan de energieniveaus op peil houden en de weerstand tegen stress verhogen. Nu je dit hebt gelezen, zie je wellicht het belang in van het aanpassen van je voedingspatroon als onderdeel van burn-out behandeling. Elke stap vooruit is immers een stap weg van je burn-out.

Mogelijke oorzaak van een burn-out vanuit orthomoleculair oogpunt

Weinig energie, chronische vermoeidheidsklachten, burn-out... deze kunnen allemaal gerelateerd zijn aan de balans tussen je sympaticus en parasympaticus: de standen 'AAN' en 'UIT'. De sympaticus en parasympaticus zijn welbekend, nietwaar?

Beide zijn onderdeel van het autonome zenuwstelsel dat automatisch bijna alle onbewuste functies en processen in ons lichaam regelt. De sympaticus fungeert als het 'gaspedaal' en de parasympaticus als het 'rempedaal'. De sympaticus activeert het lichaam voor actie, terwijl de parasympaticus zorgt voor ontspanning en herstel.

De sympaticus helpt ons te overleven in levensbedreigende situaties door te vechten of te vluchten, gedreven door het hormoon adrenaline, dat focus, alertheid en een verhoogde hartslag, bloeddruk en ademsnelheid veroorzaakt. Deze 'AAN' stand vereist energie, namelijk ATP - de 'brandstof' van ons lichaam. Aan de andere kant zorgt de parasympaticus voor herstel en opbouw wanneer actief; het verlaagt de hartslag en bloeddruk, verbetert de spijsvertering en bevordert ontspanning en herstel, door ADP om te zetten in ATP.

Nu je het bovenstaande hebt gelezen, gaan we een verband leggen. Een van de belangrijkste oorzaken van het Chronische Vermoeidheids Syndroom en Burn-out klachten, is het minder efficiënt omzetten van ADP naar ATP. Als de cel niet efficiënt is in het omzetten van ADP naar ATP dan raakt de cel snel door zijn energie heen. Je hebt ontspanning (parasympaticus) nodig om van ADP energie ATP te maken, maar als je continue AAN! staat en al je energie telkens verbruikt kun je ook niet herstellen. Als er niet genoeg energie is voor de sympaticus ➡ krijg je ook geen toestemming voor de parasympaticus ➡ Hierdoor ga je waardeloze nachten krijgen ➡ je wordt steeds wakker ➡ dit heeft op dat moment ook te maken met je ATP voorziening.

Hoe staat het er voor met jouw energie? Wanneer sta jij aan? Wanneer uit? Slaap je goed door? Het is van belang om je gezondheid in balans te brengen en op tijd te zorgen voor jezelf.


Oplossing en herstelduur burn-out


Een burn-out komt ergens vandaan, een onderliggend patroon wat zich telkens herhaald en enorm veel stress oplevert. Hoewel psychologische ondersteuning van gezondheidsprofessionals een belangrijk element is in de burn-out behandeling, biedt het lichaam zelf ook tal van 'interne' mogelijkheden voor herstel.

In bovenstaande alinea is een mogelijke oorzaak omschreven, maar er zijn meerdere fysiologische aspecten die aandacht verdienen, zoals de bloedsuikerspiegel, darmflora, cortisolproductie door de bijnieren, en de balans van neurotransmitters in de hersenen. Ook is het belangrijk om algemene bloedwaarden te controleren. Door goed voor je lichaam te zorgen, kun je de energie herwinnen die je verdient. Laten we samen, stap voor stap, werken aan een doeltreffende burn-out behandeling.
diamond gratis Lifestyle Screening Enquete

Copyrights © 2024 All Rights Reserved by Diamond Health