Heb je algemene gezondheidsvragen of maken we op basis van jouw intake meerdere aannames? Algemeen bloedonderzoek is zeker een aanrader.

Hoe staat het met mijn gezondheid? Kloppen de verhoudingen van mijn bloedcellen? Heb ik ontstekingen in mijn lijf? Verklaart dit waarom ik de laatste maanden minder energie heb, moeilijk fitter wordt en steeds meer last krijg van “nare pijntjes”!?

Gezondheidscheck

Met een uitgebreid bloedonderzoek worden deze en nog veel meer gezondheidsvragen beantwoord, allemaal ter ondersteuning van jouw persoonlijk adviesplan en ter bevordering van jouw eigen gezondheid.

Meer over gezondheidscheck

Waarden die gemeten worden zeggen iets over je:

  • Bloedcellen en de conditie daarvan
  • Afweer- en immuunsysteem
  • Zuurstof en transport van cellen
  • Nieren, Lever, Schildklier, 
  • Basis vitamine- en mineralenhuishouding 
  • Cholesterolwaarde en vetten 
  • Ontstekingswaarde

Wat wordt er precies gemeten:

€ 250,-
Bloedwaarde compleet

Groot bloedbeeld, CRP, IgE-totaal, magnesium, jodium, B6, B12, Foliumzuur, Vitamine D, Lipidenpanel (chol., HDL, LDL, trygliceriden, ratio chol./HDL), Cortisol, Homocysteïne, Eiwit totaal, Cystatine C, Fosfaat, Natrium, kalium, calcium lipoproteïne a, albumine / kreatinine, Tsh, DHEA-s, Ureum, Lever (alat, asat, af, ggt, bilirubine, ind. Afw. Direct / leverenzymen)

Dit wil ik

€ 165,-
Bloedwaarde basis

Klein bloedbeeld, CRP, igE-totaal, magnesium, calcium, lipoporteïne a, B6, B12, Foliumzuur, Vitamine D, Lipidenpanel (chol., HDL, LDL, trygliceriden, ratio chol./HDL), eiwit totaal, albumine / kreatinine, tsh, Ureum, Lever (alat, asat, af, ggt, bilirubine, ind. Afw. Direct / leverenzymen)

Dit wil ik

Soorten onderzoeken:

1. SchildklierScreening 

De schildklier reguleert de stofwisseling en energieproductie van je lichaam door hormonen te produceren. Deze hormonen beïnvloeden bijna elk orgaan en helpen bij het handhaven van een gezonde groei, ontwikkeling en algemeen welzijn. Je schildklier is als een dirigent voor je lichaam of je nu worstelt met vermoeidheid, gewichtsveranderingen of gewoon nieuwsgierig bent. Door een screening kun je beter begrijpen wat er mogelijk speelt en welke stappen je kunt ondernemen.

Onderzoek aanvragen

2. Vitamine- & Mineralen Screening

Een vitamines- en mineralenscreening is een diagnostische test die je vitamine- en mineralenlevels in je lichaam analyseert. Door middel van bloed- of urinemonsters worden de concentraties van verschillende vitamines en mineralen gemeten, zoals vitamine D, B12, foliumzuur en anderen. De screening kan tekorten aan belangrijke voedingsstoffen aan het licht brengen die anders onopgemerkt blijven. Het kan vooral nuttig zijn bij het identificeren van gezondheidsrisico’s en preventieve maatregelen. Daarnaast ook voor mensen met specifieke  gezondheidsdoelen, dieetrestricties of een drukke levensstijl.

Onderzoek aanvragen

3. HormoonScreening

Door het analyseren van bloed- of speekselmonsters kan het eventuele hormonale onbalans, zoals schildklierproblemen, insulineresistentie of geslachtshormoonfluctuaties, aan het licht brengen. Dit kan helpen bij het identificeren van oorzaken van symptomen zoals vermoeidheid, gewichtsschommelingen of stemmingswisselingen. Een hormoonscreening stelt je in staat om gerichte stappen te ondernemen, zoals dieetaanpassingen, levensstijlveranderingen en kan de sleutel zijn tot het begrijpen en optimaliseren van je hormonale gezondheid voor een beter leven.

Onderzoek aanvragen

4. VetzurenScreening

Een vetzurentest is gunstig omdat het een diepgaand inzicht biedt in je vetzuurprofiel, wat cruciaal is voor je cel gezondheid, ontstekingsniveaus en algehele welzijn. Deze test laat zien welke vetzuren je lichaam nodig heeft en welke mogelijk uit balans zijn. Door het identificeren van eventuele onevenwichtigheden, kun je gerichte aanpassingen maken in je dieet en levensstijl. Dit kan bijdragen aan verbeterde hartgezondheid, cognitieve functies en meer energie. Een vetzurentest kan vooral waardevol zijn voor mensen met gezondheidsdoelen, zoals gewichtsbeheersing, ontstekingsproblemen of verbeterde sportprestaties

Meer lezen

5. AllergenenScreening

Bij deze Allergenenscreening kijken we naar de intoleranties van voedsel en of er sprake is van een allergie. Dit doen we middels een bloedscreening van de IgG’s en IgE. IgG en IgE zijn soorten stofjes in je lichaam die helpen bij het beschermen tegen ziektes. Ze zijn als soldaatjes die je lichaam helpen om te vechten tegen slechte dingen, zoals bacteriën en virussen (allergenen). Als IgG of IgE verhoogd zijn, kan dit betekenen dat je lichaam aan het vechten is. Bij een verhoogd IgG-gehalte kan het zijn dat je lichaam herinnert hoe het eerder tegen ziektekiemen heeft gevochten. Een verhoogd IgE-gehalte kan betekenen dat je lichaam over reageert op dingen die eigenlijk niet gevaarlijk zijn, wat allergieën kan veroorzaken. Door inzicht te krijgen in deze test kunnen we bepaalde type voeding uitsluiten.

Onderzoek aanvragen

6. NierenScreening

Een nierenscreening is waardevol om (vroeg) nierproblemen op te sporten. Heb je vaak een hoge bloeddruk? Diabetespatiënt? Familiegeschiedenis van nierproblemen? Het kan je inzichten bieden die levens kunnen veranderen. Ook bij vage signalen zoals rug ongemakken of vermoeidheid is een screening waardevol. Je nieren filteren afvalstoffen en overtollig vocht uit je bloed, reguleren de bloeddruk en handhaven een evenwicht in elektrolyten en zuur-base niveaus, wat essentieel is voor je lichaamsfuncties. Door vroegtijdige detectie kun je problemen aanpakken voordat ze groter worden. Denk aan je energie, levensstijl en gemoedsrust. Gezond(er) eten en levensstijladvies kunnen rechtstreeks uit de screening voortkomen, waardoor je in controle bent.

Onderzoek aanvragen

7. LeverScreening

Een leverscreening kan een waardevolle stap zijn voor je gezondheid. Vooral als je risicofactoren hebt, zoals overmatig alcoholgebruik, obesitas of een familiegeschiedenis van leveraandoeningen, kan het vroegtijdige problemen aan het licht brengen. Je lever is een essentieel orgaan dat helpt bij het verwerken van voedingsstoffen uit voedsel en drank. Het filtert schadelijke stoffen uit je bloed, produceert gal om de spijsvertering te ondersteunen en slaat energie op in de vorm van glycogeen. Door tijdig inzicht te krijgen, kunnen preventieve maatregelen worden genomen en kan verdere schade worden voorkomen. Een eenvoudige screening kan een slimme stap zijn om je gezondheid te beschermen en je gemoedsrust te vergroten

Onderzoek aanvragen

8. Darm onderzoekDe darm heeft een cruciale rol bij de vertering van voedsel, het immuunsysteem en de hormonale balans. Een gezond darmbioom is essentieel voor de preventie van verschillende aandoeningen en de algehele gezondheid.

De wetenschap heeft steeds meer bewijs gevonden voor de verbinding tussen onze hersenen en darmen. Deze verbinding wordt ook wel de “hersen-darm as” genoemd, of in het Engels de “Brain-Gut axis”. De hersenen en darmen communiceren voortdurend met elkaar via deze as. Deze communicatie werkt in beide richtingen…

Meer lezen

8. Darmonderzoek

De darm heeft een cruciale rol bij de vertering van voedsel, het immuunsysteem en de hormonale balans. Een gezond darmbioom is essentieel voor de preventie van verschillende aandoeningen en de algehele gezondheid.

De wetenschap heeft steeds meer bewijs gevonden voor de verbinding tussen onze hersenen en darmen. Deze verbinding wordt ook wel de "hersen-darm as" genoemd, of in het Engels de "Brain-Gut axis". De hersenen en darmen communiceren voortdurend met elkaar via deze as. Deze communicatie werkt in beide richtingen: stress kan de darmfunctie negatief beïnvloeden, maar wat er in de darmen gebeurt, heeft ook invloed op de hersenen. Serotonine, het gelukshormoon, wordt bijvoorbeeld grotendeels in de darmen geproduceerd. Het optimaliseren van het darmmilieu en de darmflora is het doel van darmtherapie en een belangrijk onderdeel van complementaire behandelingen.

In gevallen van darmproblemen is het dus essentieel om eerst te onderzoeken waar de mogelijke klachten vandaan komen middels een darmtherapie onderzoek. Op basis van deze uitslag kunnen we een behandelplan op maat maken. 

De stappen

  • Testkit ontvang je bij je intake /
    op te halen op praktijk
  • Volg de afname instructies op voor thuis
  • Ontvang binnen 2 weken jouw persoonlijk resultaat,
    deze nemen we door tijdens je consult

Onderzoek aanvragen

Wat mogelijke oplossingen kunnen zijn voor de darmflora?

Natuurlijke middelen zoals probiotica, prebiotica, kruiden en voedingsstoffen kunnen helpen bij het optimaliseren van de darmgezondheid. Probiotica zijn levende micro-organismen die van nature in de darmen voorkomen of als supplement kunnen worden ingenomen. Ze helpen bij het behoud van een gezonde darmflora en spelen een belangrijke rol bij het immuunsysteem.
Prebiotica zijn vezels die niet door het lichaam worden afgebroken, maar door de darmflora worden gefermenteerd. Ze stimuleren de groei van "goede" bacteriën in de darmen. Kruiden kunnen ook nuttig zijn bij het verbeteren van de darmgezondheid, zoals gember en kurkuma, die ontstekingsremmende eigenschappen hebben.

Voeding speelt ook een belangrijke rol bij de darmgezondheid. Een voedingspatroon dat rijk is aan vezels en plantaardig voedsel kan helpen bij het behoud van een gezonde darmflora en het verminderen van ontstekingen. Daarnaast is het belangrijk om voldoende water te drinken om de spijsvertering te bevorderen en de darmen gezond te houden.

Beweging kan ook bijdragen aan een gezonde darmfunctie. Regelmatige lichaamsbeweging stimuleert de spijsvertering en kan helpen bij het verminderen van stress, wat een positief effect heeft op de darmgezondheid.

Vetzuurprofiel onderzoek

Goed voor de hersenen

Omega 3-vetzuren (vooral DHA) zijn goed voor de hersenen en verbeteren cognitieve functies en geheugen. Hogere inname van omega 3 vermindert ook het risico op depressie en andere psychische aandoeningen.

Ontstekingsremmende werking

Omega 3-vetzuren hebben ontstekingsremmende eigenschappen en verminderen chronische ontstekingen in het lichaam, wat het risico op gezondheidsproblemen zoals hartziekten en diabetes kan verlagen.

Goed voor het hart

Omega 3-vetzuren zijn goed voor het hart omdat ze kunnen helpen bij het verlagen van triglyceriden, bloeddruk en het voorkomen van bloedstolsels. Dit kan het risico op hartziekte en beroerte verminderen. Reguliere consumptie van omega 3-rijke vette vis is geassocieerd met een lagere incidentie van hart- en vaatziekten

Goed voor de huid

Omega 3-vetzuren kunnen de gezondheid van de huid ten goede komen, door het verminderen van acne, het verbeteren van de hydratatie van de huid en het verminderen van ontstekingen in de huid, wat kan leiden tot minder symptomen van eczeem en psoriasis.

Goed voor de ogen

Omega 3-vetzuren, met name DHA, zijn essentieel voor de gezondheid van de ogen. DHA is een belangrijk onderdeel van het netvlies van het oog en speelt een cruciale rol bij het behoud van de structuur en functie van het netvlies. Bovendien kan het consumeren van omega 3-vetzuren helpen bij het voorkomen van leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (LMD), een veelvoorkomende oorzaak van blindheid bij ouderen.

Goed voor de botten

Omega 3-vetzuren kunnen ook helpen bij het verbeteren van de gezondheid van de botten. Ze kunnen bijdragen aan het verhogen van de botdichtheid en het voorkomen van osteoporose, een aandoening waarbij de botten broos en zwak worden.

Tijdens het vetzuuronderzoek worden er 4 groepen vetzuren in detail geanalyseerd:

  • De Omega 3-Index: totaal van gezonde vetten als EPA en DHA
  • De verhoudingen tussen omega-3 en Omega-6
  • Mono-onverzadigde vetzuren: Omega-7 en Omega-9?
  • Verzadigde vetzuren
  • Transvetzuren

Hoe zit dat nou met omega-3 en omega-6 precies. Hieronder een beknopte beschrijving van beide:

Onderzoek aanvragen

Omega 3

Omega 3-vetzuren zijn essentiële vetzuren die ons beschermen tegen chronische ontstekingsziekten, auto-immuunaandoeningen, hart- en vaatziekten, diabetes en neurologische problemen. Atleten hebben vaak een tekort aan Omega 3-vetzuren, wat kan leiden tot spierpijn, verminderde spierbeschadiging en verlies van kracht.

Het consumeren van voldoende EPA en DHA, bijvoorbeeld via vette vis of supplementen, kan deze effecten verminderen en zorgen voor een optimale Omega 3-Index. Goede bronnen van ALA, een omega 3-vetzuur dat nodig is voor de aanmaak van EPA en DHA, zijn lijnzaad, vlaszaadolie, walnoten en micro-algen. Echter, omdat onze westerse voeding veel omega 6-vetzuren bevat, is het moeilijk om zonder supplementen aan voldoende omega 3 te geraken.

Omega 6

Het is niet verstandig om volledig te stoppen met het consumeren van sommige omega 6-vetzuren. Omega 6-vetzuren spelen namelijk een belangrijke rol in het reguleren van hormonen, het versterken van het immuunsysteem, het behoud van gezonde celmembranen en het ondersteunen van de gezondheid van de bloedvaten. Onze voeding bevat al een overvloed aan omega 6-vetzuren, wat kan leiden tot een ongezonde verhouding met omega 3-vetzuren. Een ideale verhouding van omega 6 en omega 3 ligt bij 2:1 (of 2:1-3:1), maar de verhouding is de afgelopen 50 jaar enorm gestegen naar 12:1 - 20:1 wat bijdraagt aan het ontstaan van chronische ontstekingsziekten.

Het vetzuur Linolzuur (LA) is belangrijk omdat het de aanmaak van GLA, DGLA en AA ondersteunt, maar moet via de voeding worden opgenomen. Te hoge niveaus van LA kunnen ontstekingen, allergieën en westerse ziektes bevorderen. Bij een tekort aan LA zijn goede bronnen maïsolie, zonnebloemolie, teunisbloemolie en bernagie-olie. Bij een te hoog LA-gehalte is het verstandig om olijfolie en andere plantaardige oliën die laag zijn aan omega 6 te gebruiken en margarines te vermijden.

Gammalinoleenzuur (GLA) ondersteunt de aanmaak van DGLA en is te vinden in teunisbloemolie, bernagieolie, zwarte bessenolie, hennepolie en spirulina. DGLA gaat ontstekingen tegen en is goed voor de huid, slijmvliezen en stemming. Bij een tekort aan DGLA zijn bronnen met GLA, zoals teunisbloemolie (8%), bernagieolie (18%) en zwarte bessenolie of supplementen met een hoog GLA-gehalte aan te raden.

Arachidonzuur (AA) bevordert ontstekingen en insulineresistentie, wat kan leiden tot diabetes type 2, en moet daarom zoveel mogelijk worden vermeden. Bij een te hoog AA-gehalte is het aan te raden om olijfolie te gebruiken en alle andere plantaardige oliën en margarines te vermijden. Het beperken van de consumptie van eigeel en charcuterie kan ook helpen. Zorg er daarnaast voor dat er voldoende EPA (omega 3) en DGLA in de voeding aanwezig zijn om dit te compenseren.

Copyrights © 2024 All Rights Reserved by Diamond Health