Door de afgifte van hormonen worden organen en weefsels aangespoord om sneller te werken of juist af te remmen. Een goede hormoonbalans draagt er aan bij dat processen zoals groei, spijsvertering en stofwisseling, maar ook emoties, spanning en stress goed verlopen. Wanneer je van een hormoon te veel of juist te weinig aanmaakt wordt gezegd dat je hormonen uit balans zijn. Dit wordt ook wel een hormonale disbalans genoemd. Een hormonale disbalans kan onder andere ontstaan door verkeerde voeding, stress, een tekort aan vitaminen en mineralen of overgewicht.

Hormonen worden geactiveerd door een orgaan en het orgaan is afhankelijk van enzymen. Enzymen zijn afhankelijk van grondstoffen om de enzymen überhaupt te produceren. Veel “improvers” hebben tekorten aan die grondstoffen voor de activerende enzymreacties. Dit zijn grondstoffen zoals sporenelementen, aminozuren en co-factoren zoals metalen en vitamines. Hormonale systemen zijn dus afhankelijk van volwaardige voeding, goede opname en vertering, dit werkt als een vicieuze cirkel.

Zijn je hormonen uit balans dan kun je dus nogal wat ongemakken van ondervinden. En dit geldt zowel voor mannen als vrouwen! Door het analyseren van bloed- of speekselmonsters kan het eventuele hormonale onbalans, zoals schildklierproblemen, insulineresistentie, bijnierproblemen of geslachtshormoonfluctuaties, aan het licht brengen. Dit kan helpen bij het identificeren van oorzaken van symptomen zoals vermoeidheid, gewichtsschommelingen of stemmingswisselingen.

Een hormoonScreening stelt je in staat om gerichte stappen te ondernemen, zoals dieetaanpassingen, levensstijlveranderingen en kan de sleutel zijn tot het begrijpen en optimaliseren van je hormonale gezondheid voor een beter leven. Bekijk onze werkwijze

Om maar een voorbeeld te geven van de hormonale disbalans:

We hebben 3 evolutionaire hormoon-assen: HPA (Stress-as), HPT (energie-as), HPG-as (voortplantings-as).


Deze drie assen functioneren individueel, maar werken ook met elkaar samen. Binnen deze assen is de hypothalamus (H) het opperhoofd, dat onder andere een rol speelt bij het reguleren van je bioritme, je energie inname en lichaamstemperatuur. Hij produceert stimulerende of juist remmende hormonen die op hun beurt weer de hypofyse (P, van pituitary) stimuleren of remmen. De hormonen die je hypofyse produceert leiden vervolgens weer tot het activeren of het remmen van drie belangrijke organen: de schildklier, de bijnieren en de gonaden.

 

Vanuit ons oerinstinct reageren we bij levensbedreigende situaties met een bepaalde adrenaline, focus en alertheid, ofwel stress, stress betekende immers overleven. Ons lichaam zet “overleven” dus altijd op de eerste plaats, dus de HPA-as (stress-as) zal ALTIJD voorrang krijgen op de schildklier- en de gonaden-as, en moeten deze het (tijdelijk) met minder energie doen als de HPA-as geactiveerd is. Duurt dit te lang, dan zal de hoeveelheid hormonen die wordt geproduceerd door je schildklier en geslachtsorganen niet langer toereikend zijn om een normale gezondheid in stand te kunnen houden.

Waar je dit aan kan merken:

Het gevolg van een te lage aanmaak van het schildklierhormoon thyroxine leidt tot trage schildklierklachten. Dit kun je merken aan: 

  • Droge huid, haar en nagels
  • Koude handen en voeten
  • Moeite met warmte en koude
  • Pijnlijke spieren en gewrichten
  • Vermoeidheid


Door een afname van geslachtshormonen lopen hier ook zaken in het honderd. Dit kun je merken aan: 

  • laag libido
  • onregelmatige menstruatie
  • onvruchtbaarheid
  • moeite met het opbouwen van spieren
  • opvliegers

Plan een intake in en krijg
de antwoorden die je zoekt !

Intake aanvragen

Diamond health

Copyrights © 2024 All Rights Reserved by Diamond Health